Telegraaf: Egels en eekhoorns in goede handen

with Geen reacties
VERZWAKT, GEWOND OF MISHANDELD. PER JAAR worden meer dan 1200 egels en eekhoorns bij de Egelbescherming en Eekhoornopvang in Naarden binnengebracht. Ruim driekwart van die dieren kan worden teruggezet in de natuur. Maar nu dreigt de grootste opvang van Europa zelf dakloos te worden. Telegraaf: Egels en eekhoorns in goede handen Oogjes dicht, pootjes wijd. Plat op haar buikje ligt ze hijgend in het hok. ,,Ze zoekt niet eens meer bescherming tussen de papiersnippers. Kijk eens hoe mager ze is”, wijst Jenny Kleve op de taille van het egeltje, terwijl ze het diertje zachtjes aait. ,,Normaliter valt dat niet op met al die stekeltjes”.
Al meer dan zeventien jaar is de bevlogen directeur begaan met het lot van egels en eekhoorns. Ze kan zich een leven zonder ‘haar’ dieren niet meer voorstellen.

,,Maar de deur dreigt voorgoed te moeten sluiten. De vaste lasten voor dit onderkomen bedragen 2000 euro per maand. Om nog maar te zwijgen over de voeding en medicijnen.”

Ze slaakt een zucht. ,,Honden, katten, vogels; ik ben gek met alle dieren. Maar die kleine bolletjes hebben een speciaal plekje in mijn hart. Ze hebben een stekelige huid, maar ik heb nog nooit zulke zachtaardige karakters gezien. Het zijn prehistorische wezens die alles hebben overleefd. Behalve de mens. Vanwege ons handelen komen ze hier terecht: ze zijn vergiftigd, aangereden of in putten gevallen. Pasgeboren eekhoorntjes raken zwaargewond omdat ze met nest en al uit bomen vallen die worden gekapt.”

De verzorging is intensief. ,,Wat we hebben, is eigenlijk een compleet medisch centrum. Of ze nu op de intensive care liggen, in quarantaine moeten om ze schurft hebben of op zaal liggen: 24 uur per dag staat ons team van 78 vrijwilligers voor ze klaar. Zo’n 75% overleefd het en kan weer in de natuur worden teruggezet. De rest redt het niet of moeten we helaas laten inslapen. Een dier met drie pootjes is verloren in het wild.”

Telegraaf: Egels en eekhoorns in goede handen De voormalige bibliothecaris heeft internationaal naam gemaakt met de unieke Egelbescherming en Eekhoornopvang. ,,Toen ik begon, wist ik werkelijk niets van egels”, klinkt het bescheiden. ,,Ik vond ooit een kip op straat en bracht haar naar de vogelopvang in Naarden. Ik was zo onder de indruk dat ik er als vrijwilliger aan de slag ben gegaan. Er kwamen ook egeltjes binnen, zo’n dertig per jaar. Maar ze lagen er maar te liggen, niemand wist wat hij ermee aan moest.”

,,Ik was alweer weg bij de opvang toen ik werd gebeld met de vraag of ik voor een gewonde egel wilde zorgen. Toen ik hem ging ophalen, zaten er twaalf. Ach, geef ze allemaal maar mee, zei ik spontaan.”

De patientjes bvivakkeerden in grote bakken in de tuinkamer. Zij besloot meteen een stichting op te richten en dat heeft ze geweten: al het eerste jaar verbleven er maar liefst 300 egeltjes in huize Kleve. ,,Iedereen wist me te vinden. Zo werden er ook wezeltjes, vosjes, vleermuizen en eekhoorntjes gebracht. We hebben zelfs schuren moeten laten bijbouwen.”

Uiteindelijk zegt Kleve haar betaalde baan op en huurde zij een eigen pand. Ze haalde tot ver over de grens informatie over haar favoriete dieren. ,,Naast speciaal droogvoer doen ze het bijvoorbeeld goed op kattenvoer. We hebben ook wel eens een egeltje dat niets wilde eten, grootgebracht met flintertjes biefstuk!” Ook over hun karakter en sociale leven leerde ze veel. ,,We hebben moeders en kinderen kunnen herenigen. Ook zusjes uit één nest blijken elkaar te herkennen.”

Jenny Kleve hoopt dat de stichtingen kunnen blijven bestaan. ,,Nederlandse dieren in het wild gaan deels verloren als er geen gespecialiseerde opvang meer is. Dat zou toch zonde zijn!”

Actie

Om de opvang veilig te stellen, zijn Egelbescherming en Eekhoornopvang Nederland de actie ‘Toekomst voor dieren’ gestart.
Daartoe worden heel toepasselijk ‘boomstammen’ verkocht.
Het streven is 100.000 donaties van vijf euro.
,,De hulp is hard nodig. Vorig jaar hebben we het tienduizendste egeltje binnen gekregen. Dat zullen er helaas alleen maar meer worden”, voorspelt directeur Jenny Kleve.

Bron: Telegraaf 22-3-14 door Anita Zijlstra

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.