Is deze egel wel of niet in winterslaap?

with Geen reacties

Egelbescherming Nederland krijgt nu veel vragen binnen over egels in winterslaap. Door het zachte weer zijn er nog steeds egels actief, mits er continu voldoende bijgevoerd blijft worden. Het voedsel in de natuur is helemaal op. Dat betekent dat egels het niet zullen overleven als zij nu nog niet in winterslaap zijn en geen voedsel aangeboden krijgen. Zet daarom altijd kattenbrokjes en vers water neer.

Mensen vinden egels in de tuin of in de natuur, waarbij ze zich afvragen of de egel wel of niet in winterslaap is. Egels in winterslaap zijn in principe onvindbaar. Zij kruipen diep weg in beplanting opgevuld met heel veel droog blad, maken daar een soort hol van en gaan in winterslaap of maken een nest in een egelhuis. Zie je een egel ergens liggen, dan betekent dit dat de egel of ernstig ziek is of al overleden is. Bijgaande foto laat zien hoe een dode egel of een ernstig zieke egel eruitziet. Bij egels in winterslaap kun je namelijk nooit de kop of de poten zien. Dus zie je een egel open en bloot liggen, altijd contact opnemen met de dichtstbijzijnde egelopvang of de Egelbescherming Nederland. Het overzicht staat op onze website: www.egelbescherming.nl.

Bij verstoring van een egel in winterslaap adviseren wij om het dier zo goed mogelijk weer toe te dekken en vooral met rust te laten. Let op: een egel verstoren in zijn winterslaap kan de dood ten gevolge hebben, omdat het hart van de egel op hol kan slaan. Mocht de verstoring zeer ernstig zijn, dan is het ook raadzaam om advies in te winnen.
Comments are closed.